Djurbesättningen består i grunden av ca 20 st moderdjur av rasen Charolais. Charolais började importeras till Sverige från Frankrike i början av 1960-talet. Det är en ras som är väl lämpad för köttproduktion, djuren växer sig stora utan att bli för feta, ändå är köttet mört och saftigt. De senaste åren har vi börjat använda Angus som faderras . Angus kommer ursprungligen från Skottland och är kända för att ge ett välmarmorerat kött. De har lätta kalvningar och kalvarna är som regel mycket pigga redan från födseln.

Eftersom korna vistas mycket utomhus hela året styr vi kalvningarna till mars och april så att de nya kalvarna kommer när vårsolen börjar värma lite och de kan börja äta gräs och tillgodogöra sig näringen i gräset när det är som bäst på försommaren.ko3

Kalvarna går hos korna hela sommaren. På hösten skiljer vi dem från sina mammor, så att korna får en viloperiod innan nästa års kalv skall födas.

När man äter Svenskt närproducerat kött från betande nötkreatur bidrar man till många positiva effekter:

  • Djurens betande på gräsmarker ger ett öppnare landskap som är nödvändigt för att många fågelarter ska trivas, det skapar också förutsättningar för olika insekter och växter som kräver den typen av mark för att överleva. Vilket bidrar till att bevara den biologiska mångfalden.
  • Djurens trampande gör att mer kol binds i marken och fotosyntesen i växterna omvandlar luftens koldioxid till bra foder för djuren.